Film v bevalling pomeriaan, foto's v chihuahua

Voorbereiding bevalling van pups

De normale bevalling van een hond

De geboorte van puppies
Voor veel hondenbezitters is een nestje fokken het meest spannende en vertederende wat ze met hun hond kunnen meemaken. Naast veel plezier en energie is ook kennis nodig om deze bijzondere gebeurtenis te begeleiden. De eigenaar en huisgenoten moeten een beetje de rol op zich nemen van de reu en roedelgenoten. Dit is anders dan bij de meeste moederpoezen, bij een teef moet wel degelijk ¨meegemoederd¨ worden. Het onderstaande artikel probeert de toekomstige hondenfokker inzicht te verschaffen in dit boeiende onderwerp, wat er mis kan gaan en waar je op moet letten. Maar een gesprek met een ervaren fokker of je eigen dierenarts is zeker zo belangrijk voor je dit ¨halfjaarproject¨ start.

Hoe lang moeten we nog wachten?
Vanaf het moment dat de teef gedekt is tot aan de geboorte, zit gemiddeld negen weken (=63 dagen). Maar de pups kunnen al geboren worden vanaf 59 tot 67 dagen na dekking. Bij de hond geldt in het algemeen: hoe meer pups, des te korter de dracht. Als de dracht minder dan 59 dagen of meer dan 67 dagen duurt, moet de dierenarts gewaarschuwd worden. Als de pups te vroeg geboren worden, kunnen ze in de problemen komen. Als de dracht te lang duurt, kunnen zowel de teef als de pups het moeilijk krijgen bij de geboorte. De dierenarts kan bepalen of het verstandig is nog iets langer te wachten, of dat het noodzakelijk is om dan een keizersnede te doen.

Belangrijke voorbereidingen
De voorbereiding voor de geboorte van de puppies begint eigenlijk al op het moment dat de teef gedekt is. Het is voor de eigenaar belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn als het moment daar is. Hiervoor is een gesprek met de dierenarts nuttig, om de te verwachten problemen bij de teef te bespreken. Daarnaast moet de teef ook voorbereid zijn. Ze moet voldoende eten krijgen van goede kwaliteit en voldoende op haar gemak zijn om te werpen.

Soms doet ze maar alsof…
Het is ten eerste belangrijk te weten of een teef na dekking inderdaad drachtig is. Ook als een teef niet drachtig is, zal ze zich na de dekking gaan gedragen alsof ze wel drachtig is: ze kan zelfs na 9 weken doen alsof ze pups krijgt en met knuffels gaan sjouwen alsof het haar pups zijn. De melkklierpakketten raken gezwollen en ze kan ook melk gaan geven. Dit is de zogenaamde schijndracht. Deze schijndracht komt ook voor als de teef niet gedekt is. Wanneer de teef daar erg veel last van heeft, kan daar met tabletjes van de dierenarts wat aan gedaan worden.

Wanneer weten we meer?
De dierenarts kan rond de dertigste dag na dekking voelen of er vruchtkamers aanwezig zijn in de buik van de teef. Dit zijn harde bollen met vruchtwater en een onvolgroeid puppy dat daarin drijft. Sommige dierenartsen gebruiken echo om de dracht aan te tonen; dit kan zelfs al iets eerder. Na ruim 6 weken kan een röntgenfoto gemaakt worden om te bekijken hoeveel puppies er zijn. Vanaf dan is het skelet van de pup zover ontwikkeld, dat het zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Ook kan dan het aantal pups worden geteld, wat belangrijk is bij de geboorte. We weten dan ¨af ze er allemaal zijn¨.

Tijdelijk een nieuw bed
De teef moet wennen aan een plaats waar ze rustig kan werpen, enkele weken voor de pups verwacht worden. Hiervoor is een werpkist zeer geschikt. Dit is een kist waar de teef en haar pups gemakkelijk in passen. Aan de voorkant is de rand zo laag, dat de teef er gemakkelijk in kan. De rand is wel zo hoog dat de pups er niet uit kunnen. Veel teven hebben graag een werpkist die overdekt is. Ze voelen zich dan meer beschermd. De lichaamswarmte wordt zo beter vastgehouden. Deze overdekking moet er dan wel gemakkelijk afgehaald kunnen worden. In de natuur graven wolven ook ondergrondse holen om hun jongen te werpen. Als bodembedekking in de kist is er de keuze uit een moltondeken, ribkarton, lakens of kranten. Dat het belangrijk is om de kist vaak te verschonen, spreekt voor zich. De kist moet op een rustige, tochtvrije en niet te koude plaats staan. Het is belangrijk dat pasgeboren pups het warm genoeg hebben. De teef zorgt in belangrijke mate voor de directe warmte. Een geïsoleerde werpkist houdt deze warmte goed vast. Als het toch nog te koud is, zullen de pups veel piepen en rondkruipen, op zoek naar warmte. Een kruik (met een handdoek eromheen) van 40°C kan dan voor wat extra warmte zorgen.

Het gaat beginnen
De geboorte zelf is in te delen in drie fasen: de voorbereidingsfase, de ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase. In de voorbereidingsfase bereidt de teef zelf de komst van haar pups voor. In veel teven zit nog de drang om een hol te graven. Ze doen alsof ze een hol graven in de dekens of kranten in de werpkist. Er zijn teven die inderdaad buiten een hol gaan graven, als ze daar de kans voor krijgen. Dit graven, of nestbouw gedrag, wordt afgewisseld met 'normaal' gedrag. De teef zal zich ook vaak likken, voornamelijk van onderen (de vulva). Dit gedrag komt ook voor bij de schijndracht. In de ontsluitingsfase heeft de teef weeën. De weeën beginnen 12 tot 24 uur voordat de pups geboren worden. De lichaamstemperatuur daalt nu ook zo'n 1 à 2 graden. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond opgerekt wordt. De dieren hebben minder trek dan normaal en ze plassen en onlasten veel, waarbij de ontlasting wat dunner kan worden. Laat ze daarom veel uit, of, beter nog, zorg dat ze zelf naar buiten kunnen om hun behoefte in de tuin te doen. Vlak voor de uitdrijvingsfase begint, zal de ademhaling sneller gaan en kunnen de teven ook gaan braken. De uitdrijvingsfase begint op het moment dat de teef mee gaat persen met de weeën. Dit meepersen is het gevolg van een reflex. Deze reflex wordt veroorzaakt doordat er een puppy in de bekkenholte ligt. Tijdens een wee zal de teef meerdere malen persen. Ze houdt de staart af om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen. Meestal ligt de teef, maar ook gehurkt en staand persen kan voorkomen.

Reu zijn: een belangrijke taak
De eigenaar vervult tijdens de geboorte eigenlijk de rol van reu. Dit betekent voor de teef dat er iemand in de buurt is die zij vertrouwt en die haar zal beschermen. Hierdoor zal de teef zich veel meer op haar gemak voelen tijdens de geboorte. Het is wel belangrijk dat de eigenaar het vertrouwen ook geeft. Dus niet in paniek raken, maar rustig en vooral geduldig blijven. Er zijn vele gevallen bekend waarbij de eigenaar tijdens de geboorte wegging, waardoor deze veel langer duurde of zelfs lange tijd stopte. De eigenaar moet tijdens het geboorteproces een (schriftelijk) verslag bijhouden. Hierin moet staan wanneer de teef begon met persen, wanneer de pups geboren werden en eventuele bijzonderheden en het tijdstip waarop deze gebeurden. Het waarnemen is erg belangrijk, maar niet te snel ingrijpen ook! Door het bijhouden van de gebeurtenissen is het makkelijker om met de dierenarts te overleggen en te bepalen wanneer er moet worden ingegrepen.

Hoe gaat het normaal?
Het persen kan lang duren, voor de eerste pup kan dit al gauw een paar uur in beslag nemen. Wordt echter het geboorteblaasje of de pup zelf zichtbaar, dan mag het nog maximaal een uur duren. De volgende pups moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, in een half uur geboren worden. Teven nemen na de geboorte van elke pup echter meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren. Teven kunnen tijdens deze periode in slaap vallen, waardoor het nog wel langer kan duren voor ze weer begint met persen. Als een teef al lang aan het persen is, en de pup is deels zichtbaar, dan kan voorzichtig geprobeerd worden de teef een beetje te helpen. Dit mag uiteraard alleen gebeuren door iemand die al enige ervaring heeft. Geef zelf nooit weeënbevorderende middelen. Deze kunnen meer kwaad dan goed en mogen alleen na onderzoek door een dierenarts worden toegediend (indien nodig).

Professionele hulp is gewenst

Het is noodzakelijk in de volgende gevallen de dierenarts te bellen:
In alle bovenstaande gevallen waarin de maximum tijd wordt overschreden Als de teef al een uur of twee zwak perst, maar er wordt niks zichtbaar Als er nog pups in de baarmoeder zijn en er is al ruim twee uur niet meer geperst Als de teef ziek lijkt (braken en diarree rond de geboorte zijn vaak 'normaal') Stinkende of raar gekleurde uitvloeiing uit de vulva Verlies van veel bloed via de vulva Onzekerheid over het geboorteverloop of de gezondheid van de teef en/of pups Na de geboorte: de nageboorte
Elke pup heeft een eigen nageboorte. De nageboorte komt als regel na elke pup af. Soms gebeurt het dat er eerst twee pups komen en dan pas twee nageboorten. Meestal zit de nageboorte nog aan de pup vast. Maar omdat de nageboorte niet meer met de teef is verbonden, krijgt de pup na geboorte geen zuurstof meer via de navelstreng. De teef eet de nageboorte op, en deze breekt af op een bepaalde plek in de navelstreng. Als dit niet gebeurt, stopt de teef met eten als ze bij de pup is gekomen. Laat de teef niet teveel nageboorten opeten, aangezien ze hier diarree van kan krijgen.
Als een jong nog in de vruchtvliezen zit bij de geboorte, bijt de teef deze stuk. Als de teef het niet kan, zoals bij sommige onervaren teven en sommige rassen het geval is, moet de eigenaar dit doen. Ook het verbreken van de navelstreng moet soms door de eigenaar gebeuren. Doe dit vrij ver van de buik van de pup, om inscheuren in de buik te voorkomen. Als de teef haar pups niet droog likt, moeten ze ook goed drooggewreven worden. Als een pup geboren is, zal deze direct op zoek gaan naar de tepels van de teef, om z'n geboorte met een lekkere slok melk te vieren!

bevalling v dwergkees pomeriaan
Hier bevalt mijn dwergkees van black and tan pomchi pup Benji.

De bevalling van een chihuahua

Hier ligt Diva vlak voor de bevalling van pup Angel. U kunt de pup al een beetje tevoorschijn zien komen. Voor meer foto's van een bevalling chihuahua scrol dan verder naar beneden!
De drachtige hond
 

De dracht bij de hond duurt gemiddeld 63 dagen (57-69 dagen). Vanaf dag 30 kan de dracht worden vastgesteld met behulp van een echo en vanaf dag 45 m.b.v. een röntgenfoto bevestigd worden.

Zorg dat je de dagen voor de bevalling weet welke dierenarts bij jou in de buurt bereikbaar is voor spoed ingrepen b.v weeën opwekker of keizersnee.
En neem contact op met je eigen dierenarts en vertel hem wat de uitgerekende datum is van u teef. Zodat hij alvast op de hoogte is voor eventueel hulp bieden tijdens de bevalling.


Bevalling
U kunt zien dat de bevalling nadert door zwelling van de melkklieren en gedragsveranderingen bij de hond zoals onrust en nestbouw. Meestal heeft de teef verminderde eetlust en moet ze vaker plassen en poepen. De ontlasting kan dan ook wat dunner zijn. Vlak voor de bevalling zakt de rectale temperatuur van de teef tot 36,1 a 36,5 graden Celsius (normaal 38-39°). Zij zal wat onrustig worden en veel gaan hijgen en graven. Wanneer er troebele, taaie uitvloeiing is en de teef likt frequent aan de vulva dan begint de ontsluitingsfase van de bevalling. Het kan dan nog 12 uur duren eer de eerste pup komt. Wanneer er vruchtwater afkomt dan zal er binnen 1 uur een pup komen.

Het is het beste om tijdens de bevalling de teef in een werpkist te leggen in een rustige omgeving. Door een plotse verstoring kan de bevalling vertragen. Als eigenaar moet u wel in de buurt blijven tijdens de bevalling aangezien dit als prettig wordt ervaren door de hond. U hoeft alleen in te grijpen als de pup na de geboorte niet uit de vliezen komt.

Uitdrijvingsfase
Wanneer de teef voor de eerste keer drachtig is kan de uitdrijvingsfase van de eerste pup wat langer duren. Meestal likt de teef de vruchtvliezen van de pup er zelf af en eet ze de nageboorte op. De duur tussen twee pups is ongeveer 45 min. tot 1 uur, meestal wordt er dan niet geperst. Duurt het langer dan 2 uur voor de komst van de volgende pup, dan is het verstandig om de dierenarts te waarschuwen, die kan dan een weeënversterkend middel toedienen. Is het zo dat de teef 30 minuten aan één stuk krachtig perst en komt er maar geen volgende pup dan is het ook van belang uw dierenarts te bellen.
Controleer altijd de navelstreng die aan de pup vastzit op bloedingen, bij bloedverlies moet u dit even afbinden.

Wij adviseren om de dierenarts te raadplegen indien:

  • De hond perst en er komt geen jong.
  • De duur van de geboorte van de volgende pup langer dan 2 uur duurt, zonder dat de teef perst.
  • De duur van de geboorte van de volgende pup langer dan 30 minuten duurt indien de teef constant krachtig perst.
  • Er 2 weken na de bevalling nog een stinkende uitvloeiing is bij de teef.

Na de bevalling
Door het opeten van de nageboorte heeft de teef na de bevalling meestal een paar dagen last van diarree. Ook heeft de teef geringe eetlust. De eerste 14 dagen na de bevalling heeft de teef nog uitvloeiing uit de vulva dat van roodgroen gekleurd naar een heldere kleur overgaat. Deze uitvloeiing moet na 3 weken over zijn en mag niet stinken.

Het is het beste om de pups direct na de geboorte te wegen en evt. te merken. Het geboortegewicht van de pup hangt af van het ras. Een chihuahua weegt ongeveer tussen de 70 a 120 gram en een reuzeras pup ongeveer 450 gram bij de geboorte. Per dag is er ongeveer een groei van 10% van het lichaamsgewicht. Ook is het belangrijk dat de pups goed warmgehouden worden. Op ongeveer 10 a 12 dagen na de geboorte gaan de ogen open en is de pup in lichaamsgewicht verdubbeld. Wanneer de pup niet voldoende groeit moet de dierenarts geraadpleegd worden, het kan zijn dat de teef te weinig melk geeft door stress, melkklierontsteking of te weinig productie.

Als het nodig is kunt u de pup zelf voeden tot de leeftijd van 4 weken, vanaf dan kan de pup zelfstandig drinken en brokjes eten. De kunstmatige voeding kunt u bij uw dierenartsenpraktijk komen halen. Bijv. Nutriwelp (melkpoeder) of Vital-milk van Royal Canin, dit is een complete set met zuigflesje erbij.

Wij raden aan om pups pas vanaf de leeftijd van 8 a 9 weken bij de moeder weg te halen. Vanaf 3 t/m 12 weken zit de pup in een socialisatieperiode. Dit betekent dat de pup aan zoveel mogelijk dingen moet wennen: stofzuiger, muziek, andere geluiden en gebeurtenissen. Het is het beste is om niet alle pups tegelijk bij de teef weg te halen, aangezien de teef het hier erg moeilijk mee zal hebben.

De ontworming van de pup is zeer belangrijk, pups kunnen behoorlijk ziek worden van een worminfectie. Door de moeder gedurende de zoogperiode met Stronghold te ontwormen, wordt het wormmiddel via de melk aan de pups doorgegeven. De pups worden dan direct dagelijks ontwormd. Na het spenen moeten de pups zelf ontwormd worden op 8 en 12 weken.

Info geboorte van Chihuahua + foto's van bevalling

 
 

      GEBOORTE, WERPEN EN NAZORG. 

Voorbereidingsfase (24 uur voor het werpen)

Nestbouwgedrag: fanatieke graafbewegingen met de voorpoten zelfs in de werpkist

(wolven graven een hol om in te bevallen)

Temperaturen: ruim voor de bevalling valt het op dat de buikomvang van de teef flink is toegenomen. Ook de melkklieren beginnen wat op te zetten. Dit kan echter ook gebeuren bij niet drachtige teven rond hetzelfde tijdstip - we spreken dan van schijndracht.
Enige tijd voor de bevalling zakt de lichaamstemperatuur van de teef beneden de normaalwaarde (38.0 — 39.0 C).
Deze periode kan enige dagen duren maar vlak voor de bevalling zakt de temperatuur weer, vaak tot 36.5 C.
Soms valt het op dat de teef een helder, taai, soms iets melkachtig, wit slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur moet plaatsvinden. Vlak ervoor begint tengevolge van de weeenactiviteit de temperatuur weer te stijgen tot ver boven de 37.0 C.
Er zijn echter ook teven die deze typische daling helemaal niet tonen. Men moet er dus rekening mee houden, dat als er geen daling optreedt er toch onverwachts een bevalling kan plaat vinden!


Ontsluitingsfase (weeën)

zichzelf vaker likken, vooral de vulva

eetlust verdwijnt meestal

veel plassen en ontlasten, ontlasting wordt dunner

ademhaling wordt sneller, soms braken

teef wordt zenuwachtig en kijkt vaak naar haar flanken en

verliest haar slijmprop.


Begin uitdrijvingsfase:

Begint op het moment dat de teef mee gaat persen met de weeën. Dit mee persen is het gevolg van de reflex van Ferguson. Deze reflex wordt veroorzaakt doordat er een pup in de bekkenholte ligt.

Het persen is te zien als samentrekkingen van de buikspieren.In de eerste vruchtwaterzak zitten alle pups, elk in hun eigen (tweede) vruchtwaterzakje.

Wordt het geboorteblaasje of de pup zelf zichtbaar en zijn er krachtige pers weeén dan mag het nog maximaal een half duren, is de pup dan nog niet geboren, verwittig je dierenarts !

. Bij de kop ligging zijn de voorpootjes meestal naar achteren geslagen en liggen tegen het lichaam aan. In tegenstelling tot bij ons mensen levert bij honden stuitligging geen noemenswaardige problemen op. De bevalling gaat misschien iets minder vlot dan wanneer het hoofdje eerst komt omdat dat meer gestroomlijnd is. Het gebeurd wel eens bij de chihuahua dat ze maar één pupje hebben en dan kan het wel eens zijn dat het gewicht aan de zware kant is, dus wel rekening mee houden dat dit dikwijls tot keizersnede leid.


Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die zij vertrouwt. Hierdoor zal de teef zich veel meer op haar gemak voelen tijdens de geboorte. Het is wel belangrijk dat de eigenaar het vertrouwen ook geeft. Dus niet in paniek raken, maar rustig en geduldig blijven.

Tijdens een wee zal de teef meerdere malen persen.

Ze houdt de staart af om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen.

Meestal ligt de teef, maar ook gehurkt en staand persen kan voorkomen.

Gemiddeld worden er iets meer pups in kop ligging dan in stuitligging geboren.

Het persen kan lang duren, vooral bij de eerste pup kan dit een tijdje in beslag nemen.

Als een jong nog in de vruchtvliezen zit bij de geboorte, bijt de teef deze stuk. Als de teef het niet kan, zoals bij sommige onervaren teven en sommige rassen het geval is, moet de eigenaar dit doen.

Ze bijt de navelstreng door, likt de vliezen van de snuit van de pup weg zodat die kan ademen. Ze likt ook de borst om de ademhalingsbewegingen te stimuleren.

Ook het verbreken van de navelstreng moet soms door de eigenaar gebeuren.

Elke pup heeft een eigen nageboorte of placenta.

De nageboorte komt gewoonlijk af binnen 15 minuten na elke pup. Soms gebeurt het dat er eerst twee pups komen en dan pas twee nageboorten. Meestal zit de nageboorte nog aan de pup vast, soms blijft die hangen op de rand van de bekkeningang,

daarom moeten alle nageboortes geteld worden. Het is best dat de teef maar enkele placenta's op eet, anders kan dit leiden tot diaré.

Teven nemen na de geboorte van elke pup echter meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. Als de teef haar pups niet droog likt, moeten ze voorzichtig drooggewreven worden. Als een pup geboren is, zal deze direct op zoek gaan naar de tepels van de teef. De teef zal de pup ook vaak in de richting van de tepel duwen. Als de eerste pup begint te zuigen, worden de volgende weeën versneld.


Raadpleeg altijd direct de dierenarts als:
- de teef twee dagen over tijd is.
- er donkergroene uitvloeiing komt.
- er na 30 minuten krachtig te persen geen pup komt.
- er sinds de laatste pup al twee uur versteken is, terwijl er nog meer pups worden verwacht
- de teef overstuur is of zich agressief gedraagt tegen haar pups
- de teef na de geboorte onrustig blijft (misschien is er nog een pup of een nageboorte achtergebleven of dreigt er ontsteking van de melkklieren).

De Keizersnede.

Indien er geen weeën aanwezig zijn, zullen we via de buikwand moeten voelen of er nog pups in de baarmoeder aanwezig zijn. Indien er nog pups aanwezig zijn, dan kan 0.1 ml per 15 kg lichaamsgewicht oxytocine worden ingespoten (opwekken weeën). Indien er na 45 minuten nog geen reactie is, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Als er wel duidelijk persweeën aanwezig zijn, en er na 30 minuten nog geen pup geboren is, kunt u overgaan tot vaginaal toucheren. U desinfecteert de vulva en uw handen goed. Indien u in de vagina een pup voelt zitten, kunt u de persweeën versterken door de bovenzijde van de vagina wand te masseren. Eventueel kunt u ook de teef aan de voorzijde omhoog houden. Voelt u niets in de vagina, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Over het algemeen zullen we dan direct overgaan tot het uitvoeren van een keizersnede.

Bij ons gebeuren de keizersneden altijd onder locale verdoving omdat dit een groot aantal voordelen heeft

  • De pups zijn direct "wakker" als ze geboren worden.
  • De teef is direct wakker na de keizersnede en gaat zo gemakkelijker haar pups herkennen.
  • Er is geen enkel risico om in de "verdoving" te blijven.
  • De teef kan direct mee naar huis om haar pups te zogen.

Problemen na de geboorte

De eerste week zal de uitvloeiing bij de teef groen zijn. In de tweede week wordt deze geleidelijk rood. Na ongeveer twee weken wordt de uitvloeiing lichter van kleur, en na ongeveer drie weken moet de uitvloeiing voorbij zijn. Er kan dan nog wel eens een dun sliertje uitvloeiing uit de vulva komen.

  • Door ondeskundig oxytocine (weeën opwekkend middel) gebruik bestaat de mogelijkheid dat er een scheur in de baarmoeder ontstaat.
  • Door onvoorzichtig vaginaal toucheren bestaat de mogelijkheid van beschadiging van de vagina.
  • Baarmoederontsteking komt regelmatig voor na een bevalling. Zeker als de hygiëne tijdens de bevalling niet optimaal was.
  • Door achtergebleven placenta’s of pups kan ook een baarmoederontsteking ontstaan.
  • Een ander vaak voorkomend probleem is de melkklierontsteking. Het is zeer belangrijk om de pups niet van de besmette melk te laten drinken en ze eventueel 24 uur geheel van de moeder te scheiden en de dierenarts te raadplegen.
  • Wat bij grote nesten nogal eens wordt waargenomen is dat de teef te veel placenta’s heeft opgegeten. Hierdoor raakt het maag darmkanaal van de hond ontregeld en daardoor loopt de melkgift terug.
  • Als de melkproductie bij de teef nihil is, kan men proberen 3 tot 5 maal daags gedurende de eerste 36 uur na de geboorte oxytocine injecties te geven en de hond eiwitrijke voeding geven.
  • Produceert de teef teveel melk, wat nogal eens gezien wordt bij het spenen van de pups, dan kan men kamferspiritus op de melkklieren aanbrengen (2 tot 3 maal daags).


Copyright.
Niets van deze website mag zonder toestemming overgenomen worden.



Enkele uren voor de bevalling
Enkele uren voor de bevalling
3 prachtige choco pups
1 van de pups bijna 6 weken oud.

gerda 30.11.2016 13:00

wat een leuke site ,heel veel info

Anita 21.06.2016 22:01

Hoelang zit er gemiddeld tussen de geboorte vd pups

Yvonne 22.06.2016 00:08

Dat is heel verschillend soms kan het teefje gewoon nog een dutje van 1 uur doen tussen de geboorte van de pups door of worden er 3 pups in 1 uur geboren.

Anja 16.03.2016 16:43

Complimentjes voor deze leuke site, ik heb ook een site voor mijn chihuahua Chica www.chicaatje.123website.nl bedankt voor de goede info. gr Anja

Jeanet 21.02.2016 14:16

Hallo daar ben ik weer vind trouwens dat jullie n geweldige site hebben kan er veel info vimden. Je zegt dat je de pups moet merken waar doe je dat mee dan?

Yvonne 23.02.2016 23:44

Alleen als ze veel op elkaar lijken lak ik 1 nageltje met een kleurtje dus b.v bij hun weeg schema teefje 1 roze lak 90 gram, teefje 2 rood 100gr suc6

Tessa 22.10.2015 11:26

mijn chi meisje is nu 33 dagen drachtig en ik vraag me af of het echt nodig is van te helpen bij de bevalling . Een hond kan dit normaal van nature toch?

Missy 02.04.2015 10:49

Bezig met de aanschaf kraampakket,heb jij tips wat ik echt in huis moet hebben buiten de standaard spullen.bijv probiotica of petdrops?wil goed voorbereid zijn

Yvonne 07.04.2015 22:27

Sorry ben druk geweest, uitzuiger, druivensuiker poeder, handschoenen, glijmiddel als de pup moeilijk naar buiten komt, warmte lamp, thermometer, puppymelk suc6

Missy 25.03.2015 17:41

Wat een super pagina.kom net van da af en heb echo laten maken van mijn chi meisje.en ja hoor we krijgen pups.ze is vandaag 31 dgn spannend is t 1ste nestje

Yvonne 25.03.2015 20:25

Dank u voor het compliment u kunt ook nog op de drachtkalender kijken daar staat ook nog veel info op. Gefeliciteerd en veel suc6 met de dracht en de bevalling.

Yvonne 09.03.2015 23:04

Ja hoor, een chihuahua pup weegt zo'n 90 tot 140 gr daar komt de moederkoek en vruchtwater nog bij. Hoe meer pups hoe kleiner de pups vaak zijn. Veel suc6

Wilma 09.03.2015 21:45

Hoi Yvonne ik heb een chihuahua die nu 8weken zwanger is ze is 800 gram aangekomen is dit normaal? Is voor de eerste keer zwanger verwacht niet veel pups

Yvonne 11.02.2015 10:50

Dit zijn voortekenen maar het kan ook nog 1 of 2 dagen duren, meestal zakt tempratuur nog verder. Laat haar niet lang alleen het kan ook ineens snel gaan suc6

marion 11.02.2015 08:36

Mijn chi is vandaag 59 dgn de tempretuur is gezakt can 37.6 naar 37.0 is dit een voorteken of nog niet ze slaapt nu maar vanacht erg onrustig

Yvonne 22.12.2014 20:32

Oke dus toch calcium te kort, ik ben blij dat ik jullie de tip calcium tekort heb gegeven. Ik wens jullie verder veel suc6 met moeder en de pups

Rene 21.12.2014 13:39

Mijn Chihuahua is bevallen van 5 pups 4 dagen geleden nu toont ze agressief/bijt gedrag tegen over de pups. Wat is er aan de hand en wat kan ik er aan doen ?

Yvonne 21.12.2014 14:16

Misschien heeft ze ergens pijn? Of calcium te kort dan kunnen ze ook raar of helemaal geen aandacht hebben voor de pups!
Bel mij anders even 0646227897

bianca huisman 27.10.2014 21:00

Hallo! mijn chi is 49 dagen drachtig van 1 pup,dierenarts adviseerd keizersnede omdat het maar 1 is en fokker adviseerd nathuurlijke bevalling. graag advies?

Yvonne 27.10.2014 22:21

Hallo Bianca bel mij maar even op 0646227897
Vriendelijke groeten v Yvonne

Nora van der veen 07.09.2014 13:08

Fijne pagina. Mijn chihuahua is net met een keizersnee bevallen van 1 pup van 207 gram. Helaas een keizersnee, de pup kwam niet ,moeder was heel moe. Nekligging

Annet Roverts 13.05.2014 11:27

Het is heel fijn dat deze pagina er is ... je kunt er veel informatie uithalen en het is een fijn idee dat je even terug kunt lezen van ,hoe was het ook alweer.

heijkamp 07.03.2014 11:54

Hallo ik las dat je binnenkort hondjes krijg zijn dit pomeriaanjes of is dit een chipom wie geboren worden enwat kosten ze
Zijn deze lief en makkelijk wil je

Nieuwe reacties

18.09 | 07:29

Beste
Zou u mij even je gegevens telefoon nr kunnen sturen dat we kunnen bellen ik ben niet zo handig met mail en internet
Ik heb een loops teefje

18.09 | 07:28

Kan ik een nr of iets krijgen om u te contacteren ivm een dekking mvg

05.07 | 21:51

Wat een super fijne side duidelijk waar je allemaal op moet letten ons teefje kan eerdaags gaan bevallen en hen tot nu toe al zoveel aan deze side gehad.

23.06 | 09:48

Hallo , we zijn op zoek naar een Pomeriaan puppy teefje . Weet U of er ergens een nestje is ? Zoja hoor ik graag van U
Groetjes Annie .