Dracht verloop Chihuahua + foto's

Belangrijke info + foto's v chihuahua foetus tot pup



Dracht kalender van de hond maar eerst belangrijke tips!

Eclampsie = calsium te kort.

HEEL BELANGRIJK geef u teefje geen rood vlees in de laatste weken van de dragt en ook niet tijdens de periode dat de pups nog bij de moeder drinken!!!!
Rood vers vlees vooral hart ontrekt calsium van de teef en dat doen de pups ook waardoor er een calsium te kort kan optreden!
De teef wordt erg onrustig gaat ook erg trillen en kan op den duur zelfs niet meer op haar poten staan.
Het lijkt eigenlijk wel een beetje op epileptische aanval.
De teef kan daardoor zelfs in coma raken ga zo snel mogelijk naar een dierenarts waar ze door bloedonderzoek kunnen vaststellen dat er een te kort is aan calsium.
De dierenarts zal dan een calsium injectie geven en de teef knapt daardoor ook snel weer op.
Ik geef mijn drachtige teefjes dan ook als voorzorg gistocal (wel opletten dat je de juiste hoeveelheid geeft omdat te veel ook weer schadelijk kan zijn voor de pups!) en nutri plus gel tijdens de dracht om dit te voorkomen.
En blijf dit doen tot dat de pups niet meer bij de moeder drinken.
Ik heb het zelf ooit mee gemaakt en echt het lijkt zelfs dat de teef dood gaat en dat zou ook kunnen gebeuren als je niet optijd ingrijpt.
Dus wil ik iedereen daar voor waarschuwen!!!!!
Ook kan het gebeuren dat na zo'n aanval van calsium tekort de melk toevoer door eclampsie stil komt te liggen dus let goed op het gewicht van de pups zodat u ze zo nodig kunt bijvoeren. 
Het wordt eclampsie genoemd en kan ook nog tot uiting komen als de pups al 5 of 6 weken oud zijn.
U kunt voor meer info op google kijken!
 
Houd er rekening mee dat een chihuahua vooral bij het eerte nest en bij meer dan 3 pups u teefje soms wel een week eerder kan bevallen.
Dus hou haar vanaf die tijd in de gaten en laat haar niet te lang alleen.

Ik geef mijn teefjes tijdens de dracht altijd Nutri-plus gel. Ter ondersteuning er zitten heel veel vitamine en voedingstoffen in die goed voor de moederhond en de pups zijn. Het is te koop bij de dierenarts.
En de laatste 2 weken van de dracht tot 3 weken na de bevalling krijgt de moederhond chihuahua puppy brokjes van Royal Cannin.

En mocht er een keizersnede volgen laat u teefje dan niet onder algehele narcose brengen maar vraag om minder narcose en meer pijn stilling !
Zodat u teefje en de pups de keizersnede goed overleven!
Het gebeurt nog altijd te vaak dat er te veel narcose wordt gegeven en u teefje wordt dan wel beademd maar de pups niet zodat sommige pups via de operatie dood ter wereld komen.

Zorg altijd dat u een klein zakje poeder vorm druiven suiker in huis heeft, dat kan soms levens belangrijk zijn.
Voor volwassen honden maar zeker ook voor pups.
Het suikergehalte van kleine ras soorten kan heel snel te laag worden en vooral bij pups die niet goed drinken kan het van levens belang zijn .
Maar ook volwassen honden die b.v door spugen of diarree heel zwak sloom of slap worden!
Dien dan direct wat druivensuiker met een druppel water toe.
En ga dan zo snel mogelijk naar een dieren arts!!!!!

En als een pas geboren of zwakke pup moeilijk drinkt kan het ook wel helpen om hem een beetje druivensuiker aan te mengen met een druppel water zodat het een beetje dik is en dat in de bek toe  dienen je zal dan zien dat hij dan meteen wat krachtiger en sterker wordt zodat je hem dan meteen weer kan aanlegen aan de tepel van de moeder.
Dan heeft de pup net weer wat meer kracht voor een zuig reflex.
Of smeer een beetje suiker water op de tepel van het teefje en probeer de pup weer aan de tepel aan te legen.
De eerste 24 uur is de moeder melk erg belangrijk voor de pup dus probeer altijd keer op keer de pup aan te leggen als de pup dat niet uit zich zelf doet.
Pas als u alles heeft geprobeerd moet u pas over gaan op flesvoeding of zonde voeding omdat daarmee ook soms voeding in de longen terecht komt waardoor er weer longontsteking kan ontstaan.
Zodat de pup daar dan na een paar dagen toch nog weer aan kan overlijden.


Gemiddeld duurt de dracht van de teef 62 dagen, maar dat kan ook een paar dagen meer of minder zijn.
 Vaak wordt gezien dat een dracht met veel pups korter duurt en een dracht met weinig pups langer.
Als er weinig pups in de buik zitten dan mag de dracht ook weer niet te lang duren, want dan worden de pups te groot en kunnen ze er niet meer uit op de normale manier.
Een dracht met minder dan 3 pups mag niet langer dan 67 dagen duren en een dracht met meer dan 3 pups mag niet langer dan 70 dagen duren.
 Duren ze wel langer dan moet de geboorte opgewekt worden of moet er een keizersnede plaatsvinden

Dag 1

Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals

Dag 2

Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.

Dag 3/4

De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.

Dag 5

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt

Dag 6

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 8

De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 9 t/m 13

Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes

Dag 14 t/m 16

De blastocytes planten zich in de baarmoederwand.
Daar groeien ze uit tot embryo’s

Dag 17

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen.

Dag 18/19

De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.

Dag 20

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.

Dag 21/22

De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt.

Dag 23/24

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.

Dag 25

Een ervaren persoon (een fokker of een dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo's zeer gevoelig voor afwijkingen. Het teefje meerdere malen per dag voeden.

Dag 26/27

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.

Dag 28/29

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

Dag 30

Geef het teefje meer eten. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.
.

Dag 31

Dag 32

Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel, overgewicht moet vermeden worden.

De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. Niet te veel eten geven, overgewicht moet vermeden worden.

Dag 33/34

Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

Dag 35 t/m 43

Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.

Dag 44 t/m 46

Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

Dag 47/48

Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.

Dag 49

De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.

Dag 50/51

De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer.

Dag 52/53

Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.

Dag 54

Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt moeten worden met warm water, je kan het haar dat de tepels omringd wegdoen, zodat de puppies makkelijker aan de tepels kunnen zuigen.

Dag 55/56

Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden met warm water .

Dag 57

Er kan nu melk uit de tepels komen.

Dag 58/59

Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.

Dag 60/61

De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. Afscheidingen uit de vagina dienen schoongemaakt te worden.

Dag 62 t/m 65

Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven

 


1. Eierstok (ovarium)
2. Eileider
3. Baarmoederhoorn
4. Ligament (band) tussen de hoorns
5. Baarmoederlichaam
6. Baarmoederhals
7. Vagina (schede)
8. Plooien in de vagina
9. Urinebuis
10. Uitwendige opening van de urinebuis
11. Clitorisgroeve
12. Kleine voorhofsklieren
13. Voorhof van de vagina
14. Plaats van het Hymen (maagdenvlies)
15. Blaas

 


Dracht

Hieronder kunt u zien hoe de zwangerschap van een teefje zich van week tot week ontwikkelt en in welk stadium zij en haar puppies zich bevinden. Gemiddeld genomen zal de bevalling op de 62ste dag vanaf de dekking, plaatsvinden. Bij grotere nesten is de werpdatum een paar dagen eerder, bij een klein nest is deze meestal later. Daarna vind u een overzicht van de ontwikkeling van de pasgeboren pups.


Week 1

De bevruchting vindt plaats in de eileiders. De bevruchte eitjes verplaatsen zich via de eileiders naar de baarmoederhoornen. Deze twee baarmoederhoorns vouwen zich uit rond dag 42 van de dracht.
 


Chihuahua foetus van 20 dagen oud



Chihuahua foetus in week 4



Chihuahua foetus van 39 dagen oud.



Chihuahua foetus 50 dagen oud.


Foetus 56 dagen, 1 week voor de geboorte.



Chihuahua foetus vlak voor de geboorte
61 dagen oud.

P.S BIJ DAG 28/29 STAAT DAT JE DAN MAKKELIJK KAN VOELEN OF HET TEEFJE ZWANGER IS, MAAR DAAR BEN IK HET NIET HELEMAAL MEE EENS.
ZELFS EEN ERVAREN DIERENARTS VOELD SOMS NIETS MAAR ALS ZE DAN EEN ECHO MAKEN
ZAGEN ZE WEL 3 HARTJES KLOPPEN.
GA OOK NIET ZELF STEEDS HAAR BUIK ONDERZOEKEN, MOCHT ZE ECHT NIET ZWANGER ZIJN WEK JE DAAR ALLEEN MAAR MEER KANS OP SCHIJNZWANGERSCHAP OP!
EN MOCHT ZE SCHIJNZWANGER ZIJN, SOMS ZELFS MET MELK UIT HAAR TEPPELS ZIJN DAAR PILLEN VOOR(CONTRALAC) .
VOOR EEN PAAR EURO ZIJN DAN DE SCHIJNDRACHTSYMPTOMEN MET EEN PAAR DAGEN WEER WEG.

Ik weet dat het moeilijk is maar gewoon rustig afwachten of het teefje zwanger is is gewoon het beste.
En het 1ne teefje groeit al met 4 weken en het andere teefje pas met 6 of 7 weken, dus dat is ook weel heel verschillend.

Mocht u teefje vuile afscheiding vloeien dat stinkt en heel donker groen van kleur zijn ga dan met u teefje naar een dieren arts .
Het zou een baarmoeder ontsteking kunnen zijn maar het zou ook een dode pup kunnen zijn waardoor zij vuile afscheiding heeft.

Als er een pup geboren wordt haal dan het vlies zo snel mogelijk van de pups af en veeg het kopje schoon en droog met een schoon doekje en zuig zo nodig vocht en slijm weg met een zuigertje zodat er geen vocht in de longen van de pup komt. Daarna laat ik de moeder hond de pup schoon likken.
Daarna zal ik pas met behulp van de navelstreng heel  voorzichtig de moederkoek naar buiten proberen te trekken en knip dan pas de navelstreng door.
Soms knippen mensen de navelstreng door en schiet het restant weer de vulva in waardoor je dan vaak langer moet wachten tot de moederkoek naar buiten komt.
Maar ga nooit hart trekken om de moederkoek naar buiten te krijgen.
Soms zit hij nog een tijdje aan de baarmoeder vast! wacht geduldig tot je hem voorzichtig naar buiten kan trekken of hij komt vanzelf naar buiten met een wee.
Maar controleer wel altijd dat er net zoveel moederkoeken als pups naar buiten komen.
Als een moederkoek in de buik achter blijft kan dat tot zeer grote ontstekingen lijden.
De teef wil altijd graag de moederkoeken op eten
omdat daar veel voedingstoffen in zitten maar laat haar nooit te veel opeten omdat zij daar heel erg van aan de diarree kan raken.

Zorg dat de pup goed droog gelikt of door u droog gewreven wordt en probeer hem meteen bij de moeder te laten drinken dan krijgt hij ook meteen de warmte van de moeder + het wekt de weeën bij de moeder op zodat de volgende pup ook weer sneller komt.
Mocht de zogende pup bij de bevalling in de weg liggen leg hem dan lekker warm onder een warmte lamp met eventueel een warme kruik gewikkeld in een handdoek en leg daar de pup dan op.
Het is heeeeeeeeel belangrijk dat de pup niet te veel afkoelen!
Hij kan nu nog niet zijn eigen tempratuur op pijl houden dus warmte is erg belangrijk voor de pas geboren pups.

Mocht u teefje van een groot nest bevallen kan zij een calsium te kort krijgen.
Zij kan dan van de 1 op de andere dag zeer ziek worden  en in elkaar zakken of zelfs in coma raken.
Het is daarom belangrijk om gistocal door haar eten te mengen dat is verkrijgbaar bij de dierenarts of de dieren speciaalzaak!
En wist u dat verse knoflook ook heel goed is voor u hond!
Het is een natuurlijke ontworming en beschermd u teefje ook tegen ontstekingen b.v tepel onsteking of ontstekingen na een keizersnede!
 Dit betekend niet dat u de pups geen ontwormings kuur hoeft te geven met 2, 4, 6, en 8 weken hoeft te geven !
Ook als 1 van mijn honden soms niet lekker is doe ik altijd wat extra verse knoflook door hun eten of een stukje knoflook achter in de keel net als een pil en ze knappen er meestal weer van op!



Wanneer is de bevalling?
De draagtijd bij honden is gemiddeld 63 dagen, maar kan variëren tussen de 57 en 72 dagen. Hoe lang de dracht duurt wordt voornamelijk bepaald door de nestgrootte. Zo zal de dracht bij een klein nestje langer duren dan bij een groot nest. Om op korte termijn toch meer te weten over het tijdstip waarop de pups geboren gaan worden om zo daarop beter voorbereid te kunnen zijn bestaan er gelukkig toch nog een aantal handige weetjes.


Vanaf dag 55: de temperatuur van de teef opvolgen
Het tijdstip van de bevalling kan door de lichaamstemperatuur van de teef vanaf dag 55 van de dracht op te volgen. Vanaf die dag wordt de lichaamstemperatuur twee keer per dag opgenomen en genoteerd en dit een half uur voor het eten en uitlaten en steeds op dezelfde tijdstippen. Indien de temperatuur met 1-2°C zakt tot 37,5-36,5°C, dan kan de bevalling binnen 12 tot 24 uur plaatsvinden. Dit is echter wel afhankelijk van het ras (klein ras: 35°C - groot ras: 37°C). De laagste lichaamstemperatuur wordt 8-24 uur voor het werpen waargenomen. Meestal zakt de temperatuur dus maar er zijn ook teefjes waar dit niet bij gebeurt.     

Verschijnen van groene vaginale afscheiding
1 tot 2 uur voor de bevalling kan er een groene vaginale uitvloei waargenomen worden.     


Zwelling van de melkklieren, start melkgifte en gedragsveranderingen
Het bepalen van het moment van bevallen aan de hand van de zwelling van de melkklieren, beginnende melkgifte en gedragsveranderingen is veel minder nauwkeurig en kunnen al 7 dagen voor de bevalling waargenomen worden.



De bevalling
Voor een vlotte bevalling is het belangrijk om te zorgen dat de teef veel rust heeft en weinig stress ervaart. Een overbezorgde eigenaar en een drukke omgeving kunnen de bevalling bemoeilijken en langer laten duren.

Fase 1 (6-12 uur)
Tijdens de eerste fase vindt de lichamelijke voorbereiding op de geboorte van de pups plaats. De baarmoedercontracties, die overigens uitwendig niet zichtbaar zijn, zorgen er voor dat de ophangbanden en de geboortewegen gaan ontspannen. Verder vertoont de teef gedragsveranderingen: ze is onrustig, kijkt geregeld naar haar flanken, maakt een nestje, ze eet niet meer, kan zelfs gaan braken en ze hijgt, rilt en jankt. Aan de vulva kan wat dikke uitvloei te zien zijn. Sommige teven kunnen echter weinig tot geen symptomen vertonen. Bij teven die een eerste nestje verwachten kan deze fase 36 uur duren.

Fase 2 (3-12 uur)
Dit is de uitdrijvingsfase welke begint bij het breken van het vruchtwater. De teef ligt in deze fase meestal op haar zij, de persbewegingen zijn nu wel te zien en ze is actief aan het persen. De eerste pup wordt meestal 4 uur na de start van de tweede fase geboren. De tijd tussen de geboorte van twee pups varieert tussen de 5 en 120 minuten. De geboorte van de eerste pup duurt altijd het langst. Tijdens de geboorte scheurt het allantoïsvlies en de pups worden in het amnionvlies geboren. De teef scheurt dit vlies stuk, bijt de navelstreng door en begint de pup te wassen waardoor de ademhaling gestimuleerd wordt.

Fase 3
Tijdens deze fase wordt de placenta uitgedreven. Dit kan 5 tot 15 minuten na de geboorte van de pup gebeuren maar de placenta kan ook samen met de geboorte van de pup uitgedreven worden. De placenta's worden meestal door de teef opgegeten. Zorg er echter wel voor dat ze niet teveel placenta's eet aangezien dit tot braken en diarree kan leiden.


Redenen om de dierenarts in te schakelen:
          - te lange draagtijd (> 76 dagen (1-2 pups), >71 dagen (3 of meer pups))
          - temperatuursdaling zonder tekenen van geboorte
          - groene uitvloei maar geen geboorte binnen 2 tot 3 uur
          - meer dan 4 uur tussen de geboorte van 2 pups
          - zwakke weeën gedurende 2 tot 3 uur zonder vordering van de bevalling
          - krachtige contracties gedurende 20 tot 30 minuten
          - abnormale vaginale uitvloei



Opvolging moeder na de bevalling

Eerste week na de bevalling
          - Controle vaginale uitvloei: dient helder, rood en geurloos te zijn.
          - Controle van de melk: vlak na geboorte wit-geel van kleur, later grijs-wit en wateriger. Zelden is er wat bloed aanwezig.
          - Temperatuur: het is normaal dat de lichaamstemperatuur tot een aantal dagen na de bevalling verhoogd
            is naar 39,2 °C, maar de temperatuur mag nooit meer dan 39,5 °C zijn.
          - Voeding en water: geef puppyvoeding wat onbeperkt beschikbaar staat. Bij een zeer klein nestje dat slechts uit een of
            twee pups bestaat kan de voeding beter in verschillende maaltijden gegeven worden. De hoeveelheden zijn 2 tot 3
            maal verhoogd.

Tweede week na de bevalling
          - Controle vaginale uitvloei: dient helder, roze en geurloos te zijn.
          - Controle van de melk: grijs-wit en waterig. Zelden is er wat bloed aanwezig.
          - Temperatuur: de temperatuur mag nooit meer dan 39,5 °C zijn.
          - Voeding en water: geef puppyvoeding wat onbeperkt beschikbaar staat. Bij een zeer klein nestje dat slechts uit een of
            twee pups bestaat kan de voeding beter in verschillende maaltijden gegeven worden. De hoeveelheden zijn 2 tot 3
            maal verhoogd.
          - Ontwormen met ontwormingspil

Derde week na de bevalling
          - Controle vaginale uitvloei: dient helder, doorzichtig en geurloos te zijn.
          - Controle van de melk: grijs-wit en waterig. Zelden is er wat bloed aanwezig.
          - Temperatuur: de temperatuur mag nooit meer dan 39,5 °C zijn.
          - Voeding en water: geef puppyvoeding wat onbeperkt beschikbaar staat. Bij een zeer klein nestje dat slechts uit een of
            twee pups bestaat kan de voeding beter in verschillende maaltijden gegeven worden. De hoeveelheden zijn 2 tot 3
            maal verhoogd.

Vierde week na de bevalling
          - Controle vaginale uitvloei: gestopt of afgenomen.
          - Voeding en water: geef puppyvoeding wat onbeperkt beschikbaar staat. Bij een zeer klein nestje dat slechts uit een of twee pups bestaat kan de voeding beter in verschillende maaltijden gegeven worden. De hoeveelheden zijn 2 tot 3 maal verhoogd.

Vijfde week na de bevalling
          - Controle vaginale uitvloei: gestopt.
          - Schakel geleidelijk over op normale voeding


Redenen om de dierenarts in te schakelen zijn
          - een lichaamstemperatuur van de moeder boven 39,5 °C     
              - een troebele, stinkende en/of vaginale uitvloei die langer dan 4 weken aanwezig blijft     
               - melk met een afwijkende kleur en/of geur  

   
    Meteen na de geboorte

Controle geboortegewicht
Weeg het geboortegewicht altijd na de geboorte.

Gewicht bij chihuahua's of pomeriaan kan variëeren zo tussen de 75gr tot 150 gram.

Omdat er bij hondenrassen veel variatie in lichaamsgewicht bestaat en het aantal pups per nestje ook heel erg kan verschillen varieert een normaal geboortegewicht bij pups ook sterk. Wel kunnen een aantal richtlijnen gebruikt worden:

Een gezond geboortegewicht ligt tussen de 1% (groot ras) en 6,4% (klein ras) van het lichaamsgewicht van de moeder. Een andere nuttige richtlijn bestaat uit het optellen van het geboortegewicht van alle pups in het nestje. Dit gewicht dient in totaal 12-14% van het lichaamsgewicht van de moeder te bedragen.

Melk drinken
Na de geboorte is het belangrijk dat de pups meteen bij de moeder gaan drinken. De eerste melk wordt ook wel colostrum of de biest genoemd. Deze melk bevat antistoffen die de pup gedurende de eerste levensweken beschermen tegen verschillende soorten infecties. Deze antistoffen passeren de darmwand van de pup en komen vervolgens in het bloed terecht. Omdat de darm enkel de eerste levensuren van de pup doorgankelijk is voor deze antistoffen is het belangrijk dat de pups na de geboorte zo snel mogelijk bij de moeder gaan drinken. Bovendien heeft een pasgeboren pup nog weinig energiereserves, zodat het drinken van melk ook nodig is om in leven te blijven. Een pup die niet drinkt raakt snel onderkoeld, uitgedroogd en sterft tenslotte aan uitputting. 

Probeer dus altijd  de pup bij de moeder te laten drinken, help de pups desnoods om ze steeds bij de moeder aan de tepel aan te legen.

Soms helpt het om een klein beetje vochtige druiven suiker in het bekje te smeren en dan aan legen aan de tepel van de moeder. Zo krijgt de pup even een sterkere zuigkracht.

Of knijp al wat melk uit de tepel en leg de pup dan aan.

Stel fles bijvoeding zo lang mogelijk uit omdat de pups zich dan veel vaker verslikken.

Waardoor ze een longontsteking kunnen krijgen en daar weer aan sterven  

Optimale omgevingstemperatuur
Pasgeboren pups zijn niet in staat hun lichaamstemperatuur op peil te houden en van nature is de lichaamstemperatuur van de pasgeboren pup nog heel laag, namelijk 35,5°C. De kans op onderkoeling is bij pups dus heel groot. Daarom hebben ze voldoende voeding en de warmte van hun broertjes, zusjes en moeder nodig. Dit alleen is vaak niet voldoende en dus dient het nest extra verwarmd te worden. Dit kan het beste met een warmtelamp die boven het nest wordt gehangen. Deze lamp moet op de juiste hoogte hangen zodat de omgevingstemperatuur voor de pups zo optimaal mogelijk is. Zonder extra warmte raken pasgeboren pups snel onderkoeld. Hierdoor kunnen pups door de moeder afgestoten worden en de pup kan tenslotte sterven. Anderzijds is een te warme omgeving ook niet goed omdat het risico dan groot is dat de pups uitdrogingsverschijnselen gaan ontwikkelen.

In de directe omgeving van de pups dient de temperatuur daarom tussen de 29 en 32 °C te zijn. Rondom het nest dient de temperatuur 24 tot 27 °C te zijn en tocht moet natuurlijk absoluut vermeden te worden. Bij deze temperaturen is een luchtvochtigheid van 55-65% optimaal voor de pasgeboren pups.



Opvolging in de eerste levensweken

Na de bevalling dient u zelf op een aantal zaken letten. Zo dient de groei dagelijks bijgehouden te worden, dienen de pups geregeld ontwormd te worden en dienen gezondheidsproblemen tijdig gesignaleerd te worden. Hieronder vindt u al deze nuttige informatie overzichtelijk terug. Er staat ook bij vermeld in welke situaties u een dierenarts dient te raadplegen.

Tip! Houd een boekje bij
Door een boekje bij te houden waar u dagelijks het lichaamsgewicht en de voedselopname van pups noteert is het gemakkelijk om een overzicht van de situatie van elke pup te houden en bent u in staat om eventuele problemen in een vroeg stadium vast te stellen zodat er tijdig ingegrepen kan worden.

De dagelijkse groei goed bijhouden
Het drinken van melk en het produceren van ontlasting en urine heeft een grote invloed op het lichaamsgewicht. Hierdoor kan de dagelijkse gewichtstoename nogal variëren en afwijken van de gewenste richtlijnen.

Voor een goede betrouwbare gewichtsopvolging is het daarom noodzakelijk om met een aantal zaken rekening te houden:
          - weeg elke dag rond hetzelfde tijdstip
          - gebruik een nauwkeurige weegschaal die tot op de gram nauwkeurig meet     
          -bereken de gemiddelde wekelijkse gewichtstoename, deze is meer accuraat dan de dagelijkse metingen

Controle van de melkopname
Een pup moet voldoende melk drinken om de lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden, gezond te blijven en te kunnen groeien. Soms kan een pup te weinig melk drinken. Bijvoorbeeld omdat de pup ziek is, maar het kan ook zijn dat de moeder gewoon te weinig melk geeft. Daarom is het belangrijk om goed te controleren of de pups genoeg drinken zodat bij problemen op tijd ingegrepen kan worden.
          - na het zogen dient een pup rustig te slapen     
          - na het zogen moet een pup een goed gevuld buikje hebben     
          - langdurig piepen en onrust kan op honger duiden
          - weeg de pup voor en na het zogen om te weten hoeveel het gedronken heeft

Controle van de ontlasting
Tot de leeftijd van 0 tot 21 dagen zijn pups niet in staat zelf te ontlasten of urineren. Daarvoor dienen zij door de moeder gestimuleerd te worden. Hiermee dient rekening gehouden te worden als de pups met de hand groot gebracht worden. In dat geval kan met een warm en vochig watje na een voedingsbeurt de buik en de anus van de pup zachtjes gemasseerd worden. Verder dient ook de ontlasting gecontroleerd te worden. Diarree komt bij pups geregeld voor en kan verschillende oorzaken hebben. Omdat pups ten gevolge van diarree snel uitgedroogd kunnen raken dient diarree bij pups, ongeacht de oorzaak, altijd behandeld te worden.     
   


Ik hoop dat u wat heeft aan mijn informatie en wens u veel suc6 met u teefje en u pups.

Vriendelijke groeten van Yvonne van uit Chihuahua Happy Home.

Dit is een röntgen foto van mijn Black and Tan pomeriaan teefje Donja. Als alles goed zal verlopen dan kan ik mijn geluk niet op. Op de foto zijn zeker 5 pups te zien. Dit is mijn eerste nestje van Donja en Toy Boy en nu maar hopen dat alles goed blijft gaan en dat de pups allemaal gezond ter wereld komen!

Jacquelien 05.07.2022 21:51

Wat een super fijne side duidelijk waar je allemaal op moet letten ons teefje kan eerdaags gaan bevallen en hen tot nu toe al zoveel aan deze side gehad.

Carola Boes 06.04.2017 12:03

Een vrouw die er verstans van heeft!!!
Fijn om te lezen.
Goede informatie.
Ik heb u net aan de telefoon gehad.
Groetjes xxx

Yvonne 07.04.2017 21:31

Dank u wel voor dit mooie positieve compliment. Vriendelijke groeten van Yvonne

Thea 24.11.2016 21:41

Er staat dat een zwangere teef geen roodvlees mag eten ivm calsium? Ik geef versvlees aan al mijn honden ipv brok of blikvoer. Begrijp ik nu dat dat niet kan?

Yvonne 26.11.2016 00:08

Het gaat vooral om hart, dat is slecht voor het teefje als zij drachtig is. Af en toe een ei, en of kwark is wel goed. Andere honden mogen het wel gewoon eten.

Mariska 10.11.2016 15:42

Hoera van 2 nestjes hebben we 6 prachtige chihuahua mannekes

Mariskaa 28.10.2016 15:09

Hoera onze queeny heeft 5 chihuahua pups gekregen dolblij met uw informatie

Yvonne 28.10.2016 23:21

Hartelijk gefeliciteerd met de pups veel suc6

mariska 18.10.2016 21:56

Dankjewel door de echo weet ik dat er maar 1 pupje komt ik denk alleen dat ze al verder is om dat ik het leven al voel met 45 dagen

Mariske 17.10.2016 12:27

Een dracht rontgenfoto is die alleen om te zien hoeveel puppie s ofkunnen ze meer zien zoals de grote en de draagtijd

Yvonne 18.10.2016 00:10

Hoi Mariske bij röntgenfoto kunnen ze beter aantal pups tellen + grootte, en de schedel opmeten zodat ze kunnen berekenen of ze makkelijk door het bekken passen

MHH 01.10.2016 21:12

Ik ben dol op je pagina.
Dit wordt mijn eerste nest, zo leuk hoe ik hier al heel veel geleerd heb <3
Blijf lekker leren, zo mooi!
Bedankt <3

Yvonne 05.10.2016 19:43

Dank je wel voor het compliment, ik wens je veel suc6

Yvonne 18.02.2016 23:08

Hallo Mariska nee sorry maar er zal er wel 1 te vinden zijn op internet.
Veel suc6

mariska 18.02.2016 20:48

Weet u mischien site voor puppie voeding schema

Nieuwe reacties

18.09 | 07:29

Beste
Zou u mij even je gegevens telefoon nr kunnen sturen dat we kunnen bellen ik ben niet zo handig met mail en internet
Ik heb een loops teefje

18.09 | 07:28

Kan ik een nr of iets krijgen om u te contacteren ivm een dekking mvg

05.07 | 21:51

Wat een super fijne side duidelijk waar je allemaal op moet letten ons teefje kan eerdaags gaan bevallen en hen tot nu toe al zoveel aan deze side gehad.

23.06 | 09:48

Hallo , we zijn op zoek naar een Pomeriaan puppy teefje . Weet U of er ergens een nestje is ? Zoja hoor ik graag van U
Groetjes Annie .